Нагоре

Всичко, от което се нуждае Вашият автомобил!

Съвети за гумите

Автомобилните гуми и сцеплението с пътната настилка

Съвременните автомобили стават все по-бързи и по-мощни. Оборудвани са с много системи за сигурност, които улесняват и подпомагат управлението на автомобила. За да работят ефективно тези системи,а те са ABS,ESP,ESR,ASR и други е необходимо колкото е възможно по-добро сцепление с пътната настилка.То зависи както от състоянието на амортисьорите и ходовата част на автомобила, от вида и качеството на самата пътна настилка, така и от вида и състоянието на автомобилните гуми.

За да се чувстваме сигурни в нашите автомобили на пътя, трябва внимателно да изберем гуми, отговарящи на стила и начина на каране на всеки от нас. Това е много важно, защото неподходящата гума може да доведе до критични ситуации, а не са изключени и трагични последици. Банално звучи, но животът и здравето нямат цена. А ние типично по нашенски го проумяваме едва, когато нешастието ни сполети. Тогава няма значение, че сме спестили някой лев преди неразумно да сме се качили в автомобила с износените или неподходящи за сезона гуми. Дори и лек инцидент в градски условия ще ни докара пъти повече главоболия и разходи.

Наближава зимата и предстои да направим своя избор. Това трябва да стане до края на месец октомври. Много шофьори се питат защо толкова рано, след като времето е топло за сезона и сухо. Въпреки това температурите през нощта падат значително и температурата на настилката остава относително ниска. Много често сутрин има замръзнали участъци. При тези условия летните гуми работят вече много лошо и има голяма вероятност от загуба на сцепление с пътя. В този смисъл може да се каже, че и най-ниското качество зимна гума е по-добра от най-скъпата лятна такава (тя не случайно е наречена лятна). 

Да не забравяме,че и родните пътища са много замърсени, а това намалява още повече сцеплението. Използването на зимни гуми ни предлага сигурност и удоволствие от шофирането и позволява анти блокиращата система на спирачките и системите за стабилизиране да работят точно. Спирачният път е възможно най-къс и автомобилът следва прецизно кривата в завой. Потеглянето,особено в изкачване става доста лесно и не изисква кой знае какви умения от шофьора.

За водачите, които ползват своите автомобили често през зимата и пътуват извън града и в планината ползването на зимни гуми е задължително. Използването на два комплекта гуми, зимни и лятни, е идеалния вариант и съвсем не е по-скъпия, тъй като така се  разпределя годишния пробег на различните комплекти гуми приблизително на две. Следователно ще ги изполваме повече сезони и то в условията, за които съответните гуми са проектирани и произведени.

Ако не шофираме интензивно през зимата и не пътуваме в планината, то финансово най-изгодно е изполването на всесезонни гуми. Така и лятно време и зимно при относително почистените градски улици, ние ще се чувстваме сигурни зад волана.