Нагоре

Всичко, от което се нуждае Вашият автомобил!

Bosch: Производител № 1 на спирачни системи

Bosch е водещият в света производител на спирачки. Повечето известни производители на автомобили разчитат при първоначалното вграждане на компетентността на Bosch. Производствената програма се простира от отделни компоненти до завършени спирачни системи.

Висококачествени продукти от Bosch: Спирачни системи

Спирачната система, това е Bosch

Много от това, което е постигнато в сферата на спирачките, идва от Bosch. С убедителни иновации фирмата влияе решително на развитието на автомобилите. Това са ABS и ASR, а също така и иновации на Bosch като ESP®. В сегмента шаси-системи, например се работи за спирачната техника на бъдещето. В тясно сътрудничество с производителите на автомобили - от планиране и изследване през развойна дейност и производство до обслужване на клиентите.

Bosch дискови спирачки

Дисковите спирачки на Bosch държат на обещаното. И то в истинския смисъл на думата, защото цялата система при спиране е изложена на екстремни натоварвания. При аварийно спиране например спирачната мощност отговаря на умножената по 4 мощност на двигателя. Между накладката и спирачния диск могат да се създадат температури над 750°C. Едно огромно термично и механично натоварване, на което може да устои продължително време само високото качество. В спирачния апарат хидравличното налягане се превръща чрез едно или повече бутала в механична сила на притискане. Тя притиска спирачните накладки към спирачния диск. С това се създава триене, което забавя колелото.

Дисковите спирачки се състоят от:

 • Спирачен диск, твърдо свързан с колелото
 • Носач на спирачката за закрепване на спирачния апарат
 • Спирачен апарат
 • Спирачни накладки

Изтеглете брошура

Bosch спирачни дискове

В комплексната програма на Bosch има спирачни дискове за почти всички известни марки автомобили в Европа – с качество за първоначално вграждане.

 • Стоманена отливка: Идеален материал, идеално обработен
 • Без толеранс при допуските
 • Иновационни материали: Спирачни дискове от High-Carbon
 • Без трептене и скърцане
 • Вътрешна вентилация: В студено състояние се спира по-добре

Bosch спирачни накладки

Отговарят на високите критерии за качество и сигурност от първоначалното вграждане: накладки на дискови спирачки на Bosch.

От какво се състои спирачната накладка?

 • 1) Фрикционен материал: Спирачните накладки се състоят от смес от 15 до 20 суровинни материала. Сместа се съставя индивидуално за всяко превозно средство и гарантира най-къси спирачни пътища и максимален комфорт. Важното тук е, че за да се постигне най-добрият възможен резултат трябва да се вземат предвид характеристиките на материала на спирачния диск.
 • 2) Междинна пластина: Тя осигурява комфорта и сигурността и оказва влияние върху свиваемостта и шума.
 • 3) Лепило: То осигурява връзката между носача на накладката и фрикционния материал. При това то отговаря за якостта на срязване и затова, фрикционният материал да не се отдели от носача на накладката дори при екстремни условия.
 • 4) Носач на накладката: За него се отнасят зададените тесни допускови полета, за да се гарантира сигурно функциониране при съвместната работа със спирачния апарат и спирачното бутало. За предотвратяване на корозия той е боядисан с висококачествени бои.
 • 5) Поглъщащ материал: За подобряване на комфорта някои спирачни накладки имат поглъщащо вибрациите покритие. За целта се използват (според физичната необходимост) гума, пластмаса или метални пластини (шайби).

Bosch спирачни апарати

Спирачният апарат превръща хидравличното налягане в силата на притискане на спирачните накладки към спирачния диск.

Плаващ рамков спирачен апарат
Спирачният апарат преобразува хидравличното налягане и с това създава силата на притискане на спирачните накладки към дисковете. Използват се неподвижен спирачен апарат, плаващ спирачен апарат и най-често плаващ рамков спирачен апарат

Спирачен апарат с вградена ръчна спирачка

 • 1) Задвижване на ръчната спирачка
 • 2) Корпус на спирачния апарат от алуминий
 • 3) Регулиращ блок за задвижване на ръчната спирачка
 • 4) Бутало
 • 5) Бутално уплътнение
 • 6) Противопрахов маншет

Zero-Offset: Бъдещето на дисковата спирачка
Bosch разработва и произвежда спирачни апарати за първоначалното вграждане и за търговия. В първоначалното вграждане се използват и спирачни апарати от серията ZOH (Zero Offset Harmonized). Така се удължава не само животът на спирачката, но се подобрява и потискането на вибрациите и се намалява шумът. Определящи при това са и разработените и патентовани от Bosch пружини на накладките.

Спирачни тръбопроводи: Постоянна величина при предаване на спирачната сила

Спирачните тръбопроводи са неподвижни, поставени под каросерията тръбопроводи. В зависимост от приложението си те се различават по форма, дължина, диаметър и начин на свързване. От корозия ги предпазва пластмасово покритие.

Спирачни маркучи: Гъвкава сигурност от предния до задния мост

Спирачните маркучи образуват гъвкава връзка между спирачните тръбопроводи и спирачките на колелата. Те предават хидравличното налягане на спирачните цилиндри на колелата и спирачните апарати. Съставът им е многослойна пластмаса-гума с текстилна вложка.

Главен спирачен цилиндър: Пълна спирачна сила задълго

Главният цилиндър превръща натискането на спирачния педал в хидравлична спирачна сила.Главните спирачни цилиндри на Bosch са от чугун или алуминий.

Усилвател на спирачната сила: Точно дозиране на спирачната сила, активно действие

Усилвателят на спирачната сила увеличава приложената от крака на водача сила на натискане на педала. С това при спиране разходът на сила от страна на водача се намалява значително. Спирачните уредби на леките автомобили обикновено разполагат с вакуумен усилвател на спирачната сила.

Регулатор на спирачната сила: Разпределение на спирачното налягане в зависимост от натоварването

Свържете се с нас

Имате въпрос свързан с избора или наличността на определен продукт? Изпратете ни запитване и ние ще се свържем с Вас в максимално кратки срокове.

Изпратете запитване